Koersuitleg
De WielerZesdaagse onderscheidt zich door een divers scala aan wedstrijden, waarbij elke categorie zijn eigen unieke uitdagingen en spanning biedt. De GPN/Provato Sprint Cup richt zich op elite-sprinters en test hun explosieve snelheid en techniek. Jonge, veelbelovende rijders onder de 23 jaar strijden in de Talents Cup, waar ze hun vaardigheden en potentieel tonen. Het hart van de WielerZesdaagse wordt gevormd door de elitecategorie op de duuronderdelen. Deze omvatten een reeks van dynamische en tactische races, waaronder het algemeen klassement, koppelkoers, koppelafvalkoers, GP Shimano, supersprint, derny, en de Team Trial. Elk van deze onderdelen biedt een uniek spektakel en stelt de veelzijdigheid van de baanwielrenners op de proef.
Lees hieronder een korte uitleg over hoe de WielerZesdaagse voor elite precies werkt.
Algemeen klassement
In de WielerZesdaagse draait alles om strategie en consistentie. De rangschikking in het algemeen klassement wordt allereerst bepaald door het aantal ronden dat een team voorloopt op de concurrentie. Vervolgens spelen de verzamelde punten een cruciale rol. Tijdens elke race worden punten toegekend aan de top zes teams, met scores variërend van: 20-12-10-8-6-4 , ongeacht of het een individueel of teamonderdeel betreft.
Een interessante wending in de competitie is de bonusronde: elk koppel dat de drempel van 100 punten overschrijdt, ontvangt een extra ronde in het algemeen klassement. Daarnaast is er in elke race tot aan de finale een 'gouden tussensprint', waarbij de winnaar 10 extra bonuspunten kan verdienen.
In de finale verandert de dynamiek: er zijn geen gouden sprints of bonusronden meer. De teams strijden over 50 ronden met 5 tussensprints, waarbij punten (10, 6, 4 en 2) te verdienen zijn. Het team dat na zes dagen de meeste ronden voorsprong heeft of bij gelijke aantal ronden de meeste punten, wint.
Koppelkoers
Het doel van de koppelkoers bij de Wielerzesdaagse is het behalen van ronden voorsprong op concurrenten en het scoren van punten tijdens de tussensprints. De duur van een koppelkoers varieert en wordt vooraf bepaald; een typisch format kan bijvoorbeeld 40 minuten racen plus 10 slotronden zijn.
Het winnende team is het koppel wat de meeste ronden voorsprong heeft opgebouwd of de eindsprint domineert. De top zes teams van elke koppelkoers verdienen waardevolle punten voor het algemeen klassement, met een verdeling van 20, 12, 10, 8, 6 en 4 punten.
Een unieke draai aan de koppelkoers is de 'gouden tussensprint'. Dit moment wordt bepaald door een willekeurig iemand uit het publiek die, na de eerste tien minuten en voor de laatste minuten van de race, op een gouden buzzer drukt. Zodra de buzzer klinkt, hebben de teams 10 ronden om zich voor te bereiden op een sprint. De winnaar van deze sprint verdient maar liefst 10 extra punten voor het algemeen klassement van de Zesdaagse.
Koppelafvalkoers
Tijdens de koppelafvalkoers, een van de meest tactische onderdelen van de Wooning Zesdaagse, zijn alle renners tegelijkertijd op de baan. Elk koppel wisselt actief tussen de twee renners door middel van een handaflossing, waarbij steeds één renner 'in koers' is. Na de eerste vijf opwarmronden begint het echte spel: de eliminatiesprints.
Om de vijf ronden wordt het team dat als laatste over de finish komt, geëlimineerd. Dit proces wordt herhaald totdat slechts twee teams overblijven. Deze twee teams strijden vervolgens in een spannende finale om de overwinning. Bij het bepalen van de afvallers is het achterwiel van de laatste renner doorslaggevend.
Punten zijn ook hier van groot belang. De eerste zes teams verdienen punten voor het algemeen klassement, met een verdeling van 20, 12, 10, 8, 6 en 4 punten.
Individuele afvalkoers
In dit unieke onderdeel van de Wielerzesdaagse, waarbij niet alle renners tegelijkertijd op de baan zijn, vertegenwoordigt slechts één coureur per koppel zijn team in de race. De coureurs wisselen afhankelijk van hun rugnummerkleur: de ene sprint zijn het de renners met zwarte rugnummers, de volgende degenen met witte rugnummers.
Na vijf inleidende ronden begint de intensieve fase van de wedstrijd. Elke twee ronden vindt een sprint plaats, waarbij de laatste renner die over de finish komt, afvalt. Het cruciale punt hierbij is het achterwiel van de laatste renner; dat bepaalt wie er uit de race valt.
Voor het algemeen klassement zijn de punten cruciaal. De eerste zes renners in deze sprints dragen met punten (20, 12, 10, 8, 6 en 4) bij aan het totaal van hun team.
Supersprint
De supersprint, een spannende variatie op de koppelafvalkoers, is een van de meest dynamische onderdelen van de WielerZesdaagse. In dit onderdeel worden zeven eliminatiesprints gehouden. Bij elke sprint valt het team dat als laatste over de streep komt af. Deze sprints vinden plaats om de drie ronden, waardoor het tempo hoog en de spanning voelbaar is.
Zodra het veld is teruggebracht tot slechts zes teams, begint de finale. Deze beslissende fase van de race bestaat uit 10 ronden. In de finale worden de punten die van cruciaal belang zijn voor het algemeen klassement verdeeld onder de teams, met scores van 20, 12, 10, 8, 6 en 4 punten.
Derny
In de dernywedstrijd van de Wielerzesdaagse, waarbij slechts één lid van elk koppel deelneemt, krijgen de renners de kans om hun snelheid en vaardigheden te tonen in een unieke setting. Een beperkt aantal renners betreedt de baan, elk volgend op een gangmaker op een gemotoriseerde derny. Dit voegt een extra laag van tactiek en opwinding toe aan de race.
De gangmakers worden door middel van loting aan de renners toegewezen voor elke race. Deze willekeurige koppeling van renner en gangmaker zorgt voor een steeds veranderende dynamiek in de wedstrijd. Het doel is simpel: de combinatie van gangmaker en renner die als eerste over de finishlijn komt, wint de wedstrijd.
Hoewel eventuele ronden voorsprong niet meetellen voor het algemeen klassement, is de puntenverdeling van cruciaal belang. De top zes renners in de dernywedstrijd verdienen punten voor het algemeen klassement van de Zesdaagse, met een verdeling van 20, 12, 10, 8, 6 en 4 punten.
Team Trial Mixed
Een spannend onderdeel waarbij teamwork en snelheid centraal staan. In dit onderdeel strijden teams van drie, bestaande uit twee mannen en één dame, om de winst. Dit onderdeel begint met een vliegende start, waarbij de dame het voortouw neemt. Na een snelle aanloop rijdt zij de eerste ronde vanaf de officiële startlijn. Daarna nemen de mannen het over en rijden elk twee rondes, wat het team samen op een kilometer brengt. De punten die zij verdienen tellen niet alleen voor de dame in haar eigen klassement, maar ook voor de heren in hun algemeen klassement.