menu

De Vylder en Hesters terug in het geel

16 December 2023

De spanning is om te snijden in de Wooning Zesdaagse. Op de vierde dag heroverden Lindsay De Vylder en Jules Hesters de gele trui, maar met maar liefst vijf koppels in dezelfde ronde kan het nog alle kanten op in Rotterdam Ahoy.

Vincent Hoppezak en Philip Heijnen hadden op de derde avond de leiding in het klassement overgenomen van De Vylder en Hesters, maar toen was al duidelijk dat de Belgen vanavond voor de derde keer door de 100-puntengrens zouden gaan. Met die bonusronde op zak en hun gigantische puntenaantal, konden ze weleens opnieuw koploper worden in de 40e editie van de Wooning Zesdaagse.

In de korte jacht deden de koppels Matias Malmberg-Sebastián Mora en Roger Kluge met Theo Reinhardt de beste zaken. In de wedstrijd over 25 minuten en 10 ronden werden de debatten al vroeg geopend. Uiteindelijk wonnen Malmberg en Mora het openingsnummer van de vierde avond en keerden zij, net als de Duitsers terug in de nulronde. Met vier duo’s aan kop werd begonnen aan de lange jacht.

De wedstrijd over 40 minuten en 10 ronden bracht weinig verschuivingen teweeg tussen de topkoppels. Wel gingen De Vylder en Hesters dankzij hun zege voorbij de 300 punten en kregen zij vanwege de bonusronde opnieuw de leiding in handen. De Belgen liggen net als Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip in polepositie om deze zesdaagse te winnen, maar hoe luidt het spreekwoord ook alweer? Als twee honden vechten om een been…?

Er hing een heerlijke sfeer op de tribunes en het middenterrein van Rotterdam Ahoy, waar de overwinning van Havik en Van Schip in de koppelafvalling luidkeels werd gevierd. Tuur Dens reed opnieuw een fenomenale baanronde, nadat zijn maatje Will Tidball hem de baan in had geslingerd. Saillant detail: de winnende tijd van Dens was exact even snel als een dag eerder (10,406 seconden).

Na de lange jacht kwamen de derny’s in de baan. Meervoudig nationaal kampioen achter de derny Philip Heijnen kreeg de gelegenheid om in de gele trui te winnen op zijn favoriete onderdeel, en hij stelde niet teleur. Achter zijn gangmaker Peter Möhlmann kon hij net als woensdag de andere renners zijn wil opleggen en de winst binnenslepen. De tweede reeks zorgde voor een overwinning voor Tidball achter de brede rug van Eric Schoefs.

Tussendoor wonnen de opkomende talenten Yanne Dorenbos en Elmar Abma de supersprint. De zeven nummers van de vierde avond leverde een interessante tussenstand op in deze zesdaagse. De Vylder en Hesters gaan als leiders het weekend in, met nog vier duo’s in de nulronde: Havik-Van Schip, Hoppezak-Heijnen, Malmberg-Mora en Kluge-Reinhardt. Die eerste drie koppels zijn bovendien dicht bij een bonusronde!

Lavreysen grijpt net naast baanrecord

Spectaculair was het ook in de Sprint Cup! Harrie Lavreysen had deze dag uitgekozen om voor de eerste keer een serieuze aanval te doen op zijn eigen baanrecord, dat hij een jaar geleden realiseerde (9,733 seconden). De wereld- en olympisch kampioen kwam slechts twee duizendsten van een seconde tekort. Dit weekend gaat hij het ongetwijfeld opnieuw proberen. Lavreysen bleef wel aan de leiding van de Sprint Cup.

 

Eickhof blijft aan kop in Women Cup

Voor de tweede dag kwamen ook de vrouwen de baan op. Babette van der Wolf kreeg de handen op elkaar van het publiek door zowel de scratch als de temporace te winnen. Het laatste onderdeel van de dag, de afvalkoers, was een prooi voor Juliet Eickhof. De nationaal omnium- en dernykampioene bleef bovendien aan de leiding van het algemeen klassement. Zaterdag komen de vrouwen voor de laatste keer in actie.

 

Nederlanders verdedigen eerste plaats in Talents Cup

Joeri Schaper en Julian Vergouw hebben een goede zaak gedaan in de Talents Cup. Het jonge koppel (respectievelijk 17 en 18 jaar) vergrootte zijn voorsprong in de stand door hun vierde plaats in de 200 meter tijdrit en de tweede stek in de koppelkoers. Het Nederlandse duo heeft nu 72 punten, 14 meer dan de nummers twee Konrad Waliniak en Piotr Maslak. De Talents Cup wordt zaterdag beslist.Terug naar overzicht
Official partnersKoop tickets