menu

Havik en Van Schip winnen 40e Wooning Zesdaagse

17 December 2023

Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip zijn de winnaars geworden van de 40e editie van de Wooning Zesdaagse. Op de laatste dag in Rotterdam Ahoy trokken de wereldkampioenen koppelkoers de eindzege naar zich toe. Lindsay De Vylder en Jules Hesters eindigden als tweede, Vincent Hoppezak en Philip Heijnen werden derde.

Na vijf dagen stonden maar liefst vijf koppels in de nulronde, waardoor het publiek zich kon opmaken voor een bloedstollende slotdag. De Vylder en Hesters hadden de meeste punten, maar met Havik-Van Schip en Roger Kluge met Theo Reinhardt dicht bij een bonusronde en ook Hoppezak-Heijnen en Matias Malmberg met Sebastián Mora in een kansrijke positie, was de strijd nog geenszins beslist.

De laatste dag begon met de korte jacht over 25 minuten en 10 ronden. Daarin ging de zege naar Thomas Boudat en William Perrett, met een ronde op de rest. De vijf favoriete koppels bezetten de plaatsen twee tot en met zes, waarbij Havik en Van Schip de beste zaken deden. Hoppezak en Heijnen pakten vervolgens de winst in de koppelafvalkoers na een fel betwiste strijd met Havik en Van Schip, waarbij hier en daar zelfs een duwtje werd uitgedeeld.

Daarna stond de 200 meter tijdrit op het programma. De combinatie Tuur Dens en William Tidball werkte weer als een geoliede machine: het Belgisch-Britse koppel tikte af na 10,265 seconden, de snelste tijd van de hele week. Havik en Van Schip gingen met hun vierde plaats in dit onderdeel voorbij de 400 punten en verdienden daarmee een bonusronde, waardoor ze als enige koppel aan de leiding gingen van het klassement.

 

Vervolgens was de supersprint een prooi voor De Vylder-Hesters en kwamen de derny’s voor de laatste keer in de baan voor de finale van de Derny Cup. Philip Heijnen volgde het hoge tempo van Ron Zijlaard ogenschijnlijk moeiteloos. Hij reed twee keer om het peloton heen en kon al ruim voor de aankomst feestvieren. Roger Kluge won de strijd om de tweede plaats en verdiende zo voor zichzelf en Reinhardt de tweede bonusronde van de week.

 

Met Havik-Van Schip en Kluge-Reinhardt in de nulronde en De Vylder-Hesters, Hoppezak-Heijnen en Malmberg-Mora daarachter op een ronde, werd begonnen aan het afsluitende onderdeel: de koppelkoers XL over 50 minuten en 50 ronden, waarbij bovendien nog in vijf sprints punten waren te verdienen. Bonusronden werden niet meer uitgedeeld, dus was de opdracht voor de koppels met achterstand; zo vaak mogelijk rondgaan.

 

Al snel werd duidelijk dat Havik-Van Schip de situatie onder controle hadden. Ze hadden nog voldoende energie in de tank om de gevaarlijke aanvallen te beantwoorden. Het was vooral nog de strijd om de derde plaats die spannend was. Malmberg en Mora probeerden nog met een ultieme aanval een gooi te doen naar de laatste podiumplek, maar Hoppezak en Heijnen weerden zich knap.

 

Voor Havik (32) was het zijn tweede eindoverwinning op rij in Rotterdam Ahoy, nadat hij een jaar geleden samen met de afscheidnemende Niki Terpstra voor de eerste keer de beste was. Van Schip (29) pakte zijn eerste zege in de Maasstad. Het koppel reed in augustus in Glasgow naar de WK-titel in de ploegkoers. Zowel Havik als Van Schip waren de afgelopen jaren ook al wereldkampioen in de puntenkoers geworden.

 

Lavreysen de beste in de Sprint Cup

 

De eindoverwinning van de Sprint Cup ging naar Harrie Lavreysen. Op de laatste dag pakte de wereld- en olympisch kampioen sprint de winst in het sprinttoernooi. Jeffrey Hoogland was de snelste in de Keirin. Lavreysen deed deze week twee keer een gooi naar zijn eigen baanrecord, maar kwam twee honderdsten van een seconde tekort om zijn tijd scherper te stellen. Ook vorig jaar ging ze zege in de Sprint Cup naar Lavreysen.Terug naar overzicht
Official partnersKoop tickets